Їжа для розуму – топ 10 продуктів
Чим старшими стають люди, тим складніше їм доводиться запам’ятовувати навіть найпростіші речі, не кажучи про велику кількість інформації, яка щодня надходить з різних джерел. Крім того, знижується швидкість обробки цієї інформації, тобто людина набагато повільніше починає мислити. Щоб виправити ці недоліки, необхідно підвищити активність мозкової діяльності. Один з вірних шляхів – змінити раціон харчування.
Насамперед, слід включити в харчування продукти, які містять достатню кількість вітамінів, що сприяють поліпшенню роботи мозку:
Вітаміни групи В – В6, В12, В9. Поєднання цих елементів здатне активувати пізнавальну діяльність, поліпшити пам’ять.Крім цього, ці вітаміни видаляють надлишок амінокислоти гомоцистеїну в організмі людини, який може чинити негативний вплив на серцеву діяльність. Для того, щоб організм «наситився» вітамінами групи В, необхідно вживати в їжу достатню кількість листових салатів, злаків, капусти броколі, квасолі та гороху.
Токоферол, або вітамін Е, що захищає організм від руйнівної дії вільних радикалів, сприяє запобіганню передчасного старіння. Крім того, часте вживання цього елементу знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Великий вміст вітаміну Е в таких продуктах, як горіхи.
Мозку для активної роботи необхідна енергія. Людина може «зарядитися», регулярно вживаючи в їжу вуглеводи, які містяться в шоколаді, цукрі, натуральних соках. Але, не перестарайтесь, оскільки велика кількість вуглеводів, а зокрема простих, вірний шлях до ожиріння.
Щоб організму вистачало важливих жирних кислот Омега-3, необхідно вживати в їжу багато риби і рослинної нерафінованої олії.
Клітини мозку особливо гостро реагують на брак рідини, оскільки саме вони споживають велику кількість енергії. Навіть невелике зниження необхідного рівня рідини може призвести до зниження діяльності мозку. Крім цього, вода необхідна як розчинник глюкози, головного «постачальника» енергії.
Звичайно, можна приймати аптечні полівітаміни, які здатні поповнити організм добовою дозою поживних елементів. Але краще залишити їх для холодних часів.
А влітку і восени слід їсти натуральні, тільки що зібрані з грядки продукти. Крім усього іншого, для нормальної роботи мозку людині необхідно його тренувати. Для цього слід більше читати і виконувати нескладні логічні завдання. А ну ось біля гаджетів треба проводити менше часу.
Топ 10 продуктів для мозгу
Перше місце:
Волоські (Грецькі) горіхи Всі вагітні жінки знають, обов’язково потрібно хоча б трішки, але їсти волоських горіхів, щоб дитина народилася розумною. У горіхах міститься незамінна речовина лецитин, яка відповідає як раз за активізацію нейронних процесів в корі головного мозку. До того ж, досить п’яти горіхів, щоб покрити добову норму вітаміну С. І, нарешті, довів сам Іван Мічурін, що саме волоські горіхи дозволяють запобігти старінню мозку і… впливу радіації. Але вживати їх потрібно в строго регламентованих кількостях, відмірюючи грамами. Калорійні – жахливо!
Друге місце: Натуральне какао
Про шоколад, звичайно, всі чули. Немає нічого простіше, ніж з’їсти пів плитки шоколаду, і навіть найскладніший іспит буде видаватись дрібницею. Але, також всім відома і страхітлива калорійність шоколаду, що досягається завдяки вмісту в цих ласощах двох абсолютно зайвих компонентів – цукру і какао-масла. Приберіть їх, і ви отримаєте концентрований еліксир для мозку без єдиної зайвої калорії! Натуральне какао, змішане із знежиреним молоком і натуральним замінником цукру, зарядить енергією і благополучно обдарує мозок потрібними антиоксидантами і енергетиками, не зашкодивши фігурі.
Третє місце: Риба та морепродукти
Недарма про рибу і фосфор, що міститься в ній стільки розмов. Дуже і дуже давно було помічено, що вживання морепродуктів і рибних делікатесів позитивно позначається на розумових здібностях, якщо, звичайно, раціон складається тільки з них. В рибі і морепродуктах міститься йод, жирні кислоти омега, а також корисний білок, який потрібен для будівництва нових клітин. Мозкових в тому числі.
Четверте місце:
Оливкова олія Ті ж «омеги», плюс вітаміни А, Е і Д містяться в нерафінованій свіжій оливковій олії. Нею можна заправляти овочеві салати, але не варто на ній смажити, вся користь при тепловій обробці випаровується. До речі, щоб страви виходили менш калорійними, використовуйте спеціальний диспенсер-розпилювач для масла, він дуже зручно дозує «мікрограми», а салат виходить рівномірно орошеним.
П’яте місце:
Чорниця Чорниця корисна не тільки для очей, але і для мозку. У ній міститься колосальна кількість антиоксидантів, що дозволяють поліпшити стан звивин. Навіть амнезію лікують за допомогою свіжого чорничного соку! А ще чорниця сприяє поліпшенню еластичності судин, живлячих мозок, тому запобігає інсульту краще будь-яких інших засобів.
Шосте місце:
Томати Томати багаті відразу двома важливими для мозку речовинами – лікопеном, антиоксидантом, який допомагає відновлювати клітини мозку, а також мелатоніном, який запобігає процесу їх старіння. Ну і, звичайно, біофлавоноїди, які містяться також в шоколаді, допомагають поліпшити настрій! А калорій в помідорі – зовсім трохи.
Сьоме місце:
Чорна смородина Чорна смородина – ідеальне поєднання найважливішого вітаміну С, який в організмі ніяк не синтезується, антиоксидантів і поліфенолів. Такий коктейль заряджає мозок енергією, запобігає передчасному старінню клітин і підвищує швидкість реакцій.
Восьме місце:
Капуста броколі Також за жвавість розуму відповідає бор, який міститься в капусті брокколі. Крім нього на концентрацію уваги добре впливає вітамін К.
Дев’яте місце:
Гарбузове насіння Гарбузове насіння стали у свій час навіть сировиною для виробництва популярних ліків, настільки вони корисні! В них міститься рідкісне поєднання дюжини корисних речовин, правда, щоб отримати денну дозу, треба налузгати півсклянки насіння. Якщо у вашу добову дозу калорій це впишеться – лузгайте на здоров’я!
Десяте місце:
Яблука І, нарешті, яблука. Їх користь для травлення безсумнівна, а фруктоза, що міститься в них теж відмінно живить мозок. Пектини, флавоноїди та інші корисні речовини без сумнівів важливі. На десяте місце яблука потрапили через те, що їх часте вживання може викликати гіперчутливість зубів, а також загострити гастрит. Але, якщо у вас немає проблем з кислотністю, гризіть хоч кожен день!