Вчені вивели морозостійкий сорт картоплі
Морозостійка картопля Wiñay була виведена у результаті спільних досліджень вчених США та Перу.
Про це повідомляють у Службі сільськогосподарських досліджень Мінсільгоспу США (ARS USDA).
Дослідники ARS та їх партнери з Перу та Департаменту сільського господарства Університету Вісконсін-Медісон (США) провели кілька років, оцінюючи види картоплі з американського картопляного генобанку (USPG) на ступінь морозостійкості, в кінцевому підсумку вибравши Solanum acaule та Solanum commersonii, обидві дикі види картоплі з Південної Америки. Ці види виявили найбільшу здатність переносити морози. Команда об’єднала ці два види та оцінила гібриди, відібравши батьків, які витримували різкі заморозки та розвивали толерантність до значно нижчих температур.
За словами Джона Бамберга, керівника проекту USPG і генетика відділу дослідження овочевих культур ARS в Медісоні, штат Вісконсін, перед остаточним відбором сорти пройшли ретельне тестування, щоб визначити їх стійкість до холоду. Команда використовувала комбінацію природного морозу, модифіковану побутову морозильну камеру, яка імітувала природний мороз протягом ночі, і точний лабораторний тест, щоб точно визначити, наскільки пошкоджені клітинні мембрани.
«Як і у всіх видах картоплі, потрібні були роки випробувань і відбору серед тисяч екземплярів, щоб вибрати один, гідний бути новим сортом», – сказав Бамберг.
Цей сорт назвали Wiñay.
Тоді перуанські дослідники-партнери перевірили Wiñay у своїй країні. Вони вирощували картоплю в кількох регіонах за кілька сезонів і оцінювали реакцію виробників і споживачів. Wiñay показав хороші врожаї, морозостійкість, сприйняття фермерами та споживачами.
Джерело: Аgroreview