П’ять міфів про дитячу алергію

Будь-яка матуся хоч раз чула про дитячу алергію, а швидше за все – стикалася з цим терміном в кабінеті у лікаря. Які існують найпоширеніші міфи про алергію?
5-mifov-o-detskoy-alergii-1036-62099.jpg (.29 Kb) Міф 1

Алергія виникає на їжу і пилок рослин
Насправді список алергенів, до яких організм може проявити підвищену чутливість (сенсибілізацію), дуже великий. Недоброзичливцями виступають продукти, пилок рослин, домашній пил і живуть в ній кліщі, що витають в повітрі хімічні сполуки, шерсть тварин і пір’я птахів, інфекції – бактерії і грибки, компоненти ліків. Щоб на якась із цих речовин виникла «бурхлива» реакція – скажімо, з’явився висип або нежить, організм повинен сприйняти її як чужорідну. Тоді у відповідь на появу ворога імунна система починає виробляти особливі білки – антитіла, або імуноглобуліни. Запускається так звана «алергічна реакція».

Міф 2
Алергія проявляється висипом і нежиттю

Так само як і перелік алергенів, список проявів алергічних реакцій дуже великий. До найпоширеніших, дійсно, відносяться шкірні явища: висип, плями, набряклість, почервоніння, свербіж і навіть просто підвищена сухість шкіри. Саме в 80% випадків так найчастіше проявляється алергія у дітей до 2 років; лікарі нерідко об’єднують ці неприємності словом «атопічний дерматит».

Міф 3
Алергію у дітей лікують лікарі-алергологи

У дітей до 1 року цією проблемою займаються гастроентерологи. Шкіра – дзеркало травлення, у малюків майже 90% проблем з нею викликані порушеннями в роботі кишечника, адже шлунково-кишковий тракт відповідає і за процеси адаптації – пристосування організму до будь-якого нового продукту. Корисні бактерії в кишечнику виконують роль фільтра, який затримує шкідливі речовини, в тому числі алергени. Порушення мікрофлори (дисбактеріоз) призводить до недостатньої «очищенні» їжі від шкідливих домішок, що викликає непереносимість.

Міф 4
Реакція на їжу – це алергія

Помітивши, що малюка обсипало після шоколаду або цитрусових, мама переконано каже: «Алергія». Насправді, у більшості малюків за шкірними (висипом, почервонінням, сверблячкою) і кишковими проявами (розладом стільця, здуттям живота) стоїть не алергія, а так звана харчова нетерпимість. Це небажана реакція на один або кілька продуктів, викликана незрілістю травної системи дитини. На відміну від неї, харчова алергія – це порушення в імунній системі організму.

Харчова непереносимість виникає зазвичай в перші 3 роки життя, коли малюк активно знайомиться з новими продуктами, і з часом проходить. Реакція залежить від кількості з’їденого і може виникати як відразу, так і протягом тижня. Харчова алергія зберігається на все життя, а її прояви не залежать від обсягу прийнятої їжі.

Міф 5
При будь-алергічної реакції потрібно гіпоалергенна дієта

Ми тільки що з’ясували, що не всяка реакція на їжу – це алергічна реакція в чистому вигляді. Реагувати організм малюка може через незрілість ферментативної бази, а зовсім не через неполадки імунної системи. Тому не поспішайте робити висновки!

У той період, коли у малюка спостерігається реакція на якийсь харчовий продукт, важливо не посилювати навантаження на організм (простіше кажучи, не провокувати його зайвий раз) продуктами з високим алергічним потенціалом начебто морепродуктів або екзотичних плодів. Зрозуміло, виключити продукт, що викликав реакцію, потрібно – але не відразу і не назавжди. Якщо реакція не дуже сильна (наприклад, невеликий висип і більше нічого) не відмовляйтеся від нововведення, почекайте 2-4 дня: за цей час організм дитини може звикнути до продукту, і симптоми зменшаться. Якщо прояви зберігаються, відміняйте продукт, але приблизно через місяць спробуйте ввести його знову. Є шанс, що після закінчення часу проблеми більше не повторяться.

http://nashamama.com/dityna/25541pyat-mifiv-pro-dityachu-alergiyu.html