Глобальна зміна клімату може стати згубною для кави, кеш’ю і авокадо
Кава, горіхи кеш’ю і авокадо є найважливішими культурами для невеликих фермерських господарств в тропічних країнах. Але з потеплінням клімату вони зіткнутися з новими викликами. Майбутній обсяг виробництва буде далекий від нинішнього рівня, це в першу чергу стосується кави, культури, особливо сприйнятливої до високих температур.
Кава є найбільш вразливою. Ймовірно, посівні площі під цією культурою значно скоротяться в Бразилії, В’єтнамі, Індонезії та Колумбії. Такий висновок дослідження, проведеного експертами Цюріхського університету прикладних наук.
Зміна клімату знизить придатність земельних ресурсів для вирощування кави Арабіка, основний сорт улюбленого всіма напою.
Дослідники об’єднали прогнози зміни клімату та ґрунтові фактори, щоб моделювати та прогнозувати, наскільки різні регіони світу будуть придатними для вирощування кави, кеш’ю та авокадо до 2050 року.
Вартість кавових зерен подвоїлася за останній рік через транспортні витрати і екстремальних погодних явищ в Бразилії.
Отримані результати свідчать про необхідність адаптації до зміни клімату в основних країнах-виробниках сільськогосподарських культур. Вчені рекомендують виробникам розробляти більше сортів, адаптованих до більш високих температур або посухи.
Провідний дослідник Роман Грютер разом з Тімом Трахселем, Патріком Лаубе та Ізабель Джейслі з Цюріхського університету прикладних наук представляють основні висновки дослідження в статті, опублікованій в журналі Plos One.
Дослідники використовували прогнози 14 глобальних кліматичних моделей за трьома різними сценаріями майбутніх викидів і врахували вимоги до землі і ґрунту для сільськогосподарських культур.
“Очікується, що як для кеш’ю, так і для авокадо площі, придатні для вирощування, будуть розширюватися в усьому світі, в той час як в нинішніх основних країнах-виробниках посівні площі, навпаки, скоротяться», – пояснюють вчені.
За прогнозами, в деяких великих країнах-виробниках, включаючи Індію, Кот-Д’івуар і Бенін, кількість країн, найбільш підходящих для вирощування горіхів кеш’ю, зменшиться. Дослідники повідомляють, що відповідні площі для вирощування авокадо також скоротяться, і в першу чергу в Домініканській Республіці, Перу та Індонезії.
Вчені виявили, що площі, придатні для всіх трьох культур, можуть розширюватися на великих висотах і широтах, особливо для горіхів кеш’ю і авокадо. Регіони, в яких з’являться перспективи для виробництва тропічних горіхів і фруктів, – США, Аргентина, Китай і Східна Африка.
Інновації у вирощуванні кави можуть пом’якшити наслідки і зміни, що відбуваються з кліматом. Центр технічних досліджень Фінляндії успішно справив клітини кави в біореакторі за допомогою клітинного землеробства – технології, яка допоможе вивести виробництво кави на інший рівень.
Джерело: “Аграрії разом”