БІОПАЛИВО НА “ТЕКІЛІ” Є ЕФЕКТИВНІШИМ ВІД ЦУКРОВОГО ТА КУКУРУДЗЯНОГО

Рослина агави, що використовується для виготовлення текіли, може бути використана як екологічно безпечний замінник транспортного палива. До того ж, вона потребує менше ресурсів, ніж кукурудза та цукрова тростина.

Пр це йдеться у спільному дослідженні науковців університету Сіднея, Університету Ексетера та Аделаїдського університету, опублікованому у Journal of Cleaner Production.

Сенсаційних висновків ученим вдалося дійти за допомогою хімічного аналізу агави з експериментальної ферми у Квінсленді. Автори зазначають, що агава має низку переваг порівняно з іншими джерелами біоетанолу, такими як цукрова тростина та кукурудза.

“Агава – екологічно чиста культура, яку ми можемо використати для виробництва палива та медичних продуктів на основі етанолу”, – наголосив Даніель Тан, доцент Інституту сільського господарства Сіднея.

За його словами, ця рослина може рости навіть у напівзасушливих районах без поливання, не конкурує з продовольчими культурами та не вимагає значних запасів води та добрив.

Дослідження виявило, що у той час як цукрова тростина із урожаю, який виріс на одному гектарі, дає 9900 літрів біопалива, агава – 7414. Проте остання потребує на 69% менше води, ніж цукрова тростина, і на 46% менше води, ніж кукурудза, і є більш екологічно-безпечною.

Рослину також можна використовувати при виробництві етанолу для антисептиків для рук, так потрібних у період пандемії COVID-19.