Невідома Польща: Люблін, нотатки щодо місцевого самоврядування

За чисельністю населення Люблін – дев’яте найбільше місто в Польщі, друге в Малопольщі та найбільше польське місто на схід від Вісли. Управління містом здійснює міська рада Любліна на чолі з головою Петером Ковальчуком.

Міська Рада — орган місцевого самоврядування законодавчої влади, який крім цього виконує контрольні функції, складається з депутатів, яки обираються. Діяльність Міської Ради проводиться згідно законів про ґмінне та повітове самоврядування.

До  складу Міської Ради Любліна входить 31 депутатів: 15 – Права і Справедливості, 13 – Громадської Платформи і 3 – Спільного Любліна.

Самоврядування в Польщі має свої певні особливості: тут краще збалансовані гілки влади, крім того, секретар ради має набагато більше функцій і повноважень ніж в Україні.
Серед цікавих та потрібних нововведень у Любліні  – електронне самоврядування в раді під час засідань. Депутати не працюють із  паперовими проектами ухвал, а тільки з електронними їхніми версіями.

Однією з основних різниць самоврядування у Польщі та в Україні  є те, що польські депутати отримують відшкодування за  свою громадську роботу. Це  законодавчо закріплено, платня не може бути вищою за 2800 злотих. Але таку компенсацію вони можуть отримати лише тоді,  коли відвідують усі засідання ради і комісій.
Особливостями  польського місцевого самоврядування можна назвати також залучення жителів Любліна до громадського життя міста. Одним з цікавих проектів цього напрямку є  «Бюджет мешканців»: мешканці мають можливість запропонувати, а пізніше, шляхом голосування відібрати міські ініціативи, які фінансуються за кошт міста. В міському бюджеті для цього резервуються кошти – 10 мільйонів злотих, які підуть на втілення проектів мешканців.
Таким чином мешканці Любліна мають реальну можливість визначати пріоритети розвитку їхніх мікрорайонів. Наприклад, зініціювати будівництво спортивного майданчика, облаштування парку, ремонт міжквартальної дороги тощо. Для цього потрібно зібрати мінімум 20 підписів для малого проекту і 40 для великого. Але фінансуються ті проекти, які назбирають найбільше голосів шляхом голосування.

image-8a7f96de9cb7c9f059f6d7218303f76923258be25c23b8185ae2dfa28411be79-V
Крім цього, у Любліні велику увагу приділяють розвитку велоінфраструктури, функціонує розгалужена мережа велопрокатів. У місті є близько 40 точок, де можна взяти велосипед в оренду, а залишити при необхідності в іншій точці міста.
Байкшерінг у Києві адміністрація міста тільки планує створити. Йдеться про те, що система повноцінно запрацює на маршруті Троєщина-Європейська площа в 2016 році, а по всьому місту – в 2017 році. Поки що у центрі велодоріжок майже немає, відсутня паркувальна система і дисципліна водіїв на низькому рівні, що істотно впливає на безпеку. На відміну від Любліна, у Києві шукають під проект інвесторів: влада міста не може взяти відповідні витрати на себе.  На відміну від Європи, де таку мережу фінансують муніципалітети, київська  адміністрація буде залучати інвесторів.

Щодо інвестицій необхідно додати ще кілька слів. Люблін має одну з кращих стратегій залучення іноземних інвесторів в Європі. Відповідно до останньої інформації, Люблін  зайняв третє місце в категорії “Стратегія залучення прямих іноземних інвестицій в малих містах від 100 до 350 тис. мешканців, в престижним Європейським Рейтингу міст і регіонів майбутнього 2016/17”, щорічно публікованим через FDI Magazine який належить групі Financial Times.

Ре́йтинг є результатом FDi Strategy Index – найширшого порівняння міст і регіонів, проведеного в Європі. Більше 10 років FDI Magazine на основі аналітичних даних порівнює потенціали міст і регіонів, створюючи карту найбільш привабливих ділових центрів, створюючи авторитетне джерело інформації для прийняття інвестиційних рішень. Цього року в рейтингу взяли участь 481 місць, оцінювали їх з точки зору економічного потенціалу, економічної ефективності та умов ведення бізнесу. Крім Любліна в рейтинг попали тільки чотири польські міста – Варшава, Катовіце, Познань і Вроцлав.

В Любліні в даний час є найбільша кількість сучасних офісних приміщень і інвестиційних нерухомості в східній частині країни, що створює восьмий ринок офісних приміщень в Польщі. Пропозиція нерухомості це 41 новостворений офісних будинків а загальна площа становить 170 тис. м2. Нові інвестиційні проекти збільшать ці ресурси до 300 тис. м2 протягом наступних кількох років. Згідно з останнім звітом Cushman & Wakefield, Люблін є лідером з прогнозованим збільшенням офісної площі в 2016 році на 23 % і одним з найнижчих рівнів вакантності офісних площ – 7,7%. Люблін також є одним з чотирьох польських міст, що пропонують офісні приміщення в Спеціальній економічній зоні.

Підготував О.Федоренко (фото автора)

Trackbacks and pingbacks

Leave a Reply